Maailman tunnetuin kuolema

Maailman tunnetuimmasta kuolemasta ollaan kerrottu miljardeille eri ihmisille aikakausien pauhussa. Katukuvassa näkee helposti useita ihmisiä, joilla on tästä kuolemasta muistuttava teloitusväline koruna kaulassaan. Tämä kuolema on inspiroinut monia säveltäjiä, kirjoittajia ja näyttelijöitä. Se on antanut ihmisille uskoa, toivoa ja rakkautta.

Maailman tunnetuin kuolema tapahtui esivallan tuomion toimesta. Syytön tuomittiin syylliseksi ja kuolemaan hirvittävä kuolema oman aikansa teloitusvälineellä, ristillä. Ennen ristiinnaulitsemista tuomittua pilkattiin, pahoinpideltiin ja ruoskittiin. Monet kyseisessä paikassa tuomitut kuolivat jo ruoskimisvaiheessa, koska ruoskassa oli kiinnitettynä luunpaloja, rautapiikkejä ja lyijykuulia. Tällaisella ruoskalla ruoskittaessa oli yleistä, että ihminen sai valtavia mustelmia ja hänen kehoansa revittiin syviä haavoja valtavalla voimalla, kun rautapiikit ja luunpalat upposivat kehoon.

Maailman tunnetuin tuomittu ei kuitenkaan kuollut vielä ruoskimiseen vaan hänen kärsimysmatkansa jatkui. Hän joutui ruoskinnan jälkeen itse kantamaan noin 60 kiloa painavan teloitusvälineen - jolla hän itse tulisi kuolemaan - teloituspaikalle. Vaikka tämä tuomittu selvisikin hengissä tähän vaiheeseen asti, hän oli kidutuksen heikentämä radikaalilla tavalla. Painavan ristin kantaminen noin 600 metriä ei ollut helppo homma verille piestyllä keholla. Tämä tuomittu ei jaksanut kantaa ristiään loppuun asti vaan häntä auttoi hänen ystävänsä.

Teloituspaikalle päästyä tuomittu naulattiin kiinni ristinmuotoiseen teloituspuhuun. Naulat pistettiin käsien läpi siten, että ne repi rikki siellä olevan hermojärjestelmän aiheuttaen valtavan suurta ja sietämätöntä tuskaa. Kumma kyllä, tuo tuomittu ei ainakaan silminnäkijätodistusten mukaan menettänyt tajuntaansa, vaikka se olisi ollut hyvinkin mahdollista. Hän kesti kaiken tajuissaan. Myöskin jalkojen läpi laitettiin naulat, jotta uhri pysyisi paremmin kiinni ristillä. Tuskan lisääminen oli varmaan myös yksi erittäin tärkeä motiivi.

Kuolema ristillä oli todennäköisesti tukehtumiskuolema. Risti, johon uhri oli naulattu, oli nostettu pystyyn ja tuomittu joutui kannattelemaan itseään käsiensä ja jalkojensa varassa, jotta hän saisi happea. Yleisesti kävi niin, että voimat hiipuivat ristiinnaulitulta ja hän ei jaksanut enää kannatella itseään alkaen vähitellen tukehtua. Maailman tunnetuin kuolema tapahtui todennäköisesti hyvin samalla tavalla. Tämän tuomitun kannatellessa itseään, hänen lävistettyjen käsien rikkoutuneet hermot osuivat nauloihin ja tuottivat valtaisaa kipua. Noin kolmen tunnin kärsimisen jälkeen, tämä mies viimein kuoli. Täysin syytön oli saanut osakseen brutaalin kuoleman. 


Tämä tuomittu mies oli Jeesus Kristus. Hän kuoli hirvittävän kuoleman, jotta meillä voisi olla uskon avulla pääsy Jumalan yhteyteen. Hän kuoli, jotta voisimme saada iankaikkisen elämä, joka täydellistyy Taivaassa. Jeesus kantoi meidän syntivelkamme ristillä.

Maailman tunnetuimmassa kuolemassa on eräs erityinen piirre: ristillä kuoli ikuinen Jumala, joka oli tullut ihmiseksi. Hämmästyttävä tosiasia on se, että hauta ei pidellyt tätä henkilöä, vaan hän heräsi kuolleista! Tämän miehen kuoleman ansiosta on myös sinun saastaiset ja pahat tekosi sovitettu Jumalan - tuon oikeudenmukaisen Tuomarin - edessä, jos vain käännyt synneistäsi pois ja luotat vain ja ainoastaan Jeesuksen sovitustyöhön. Tarkoitan sitä, että tahdot päästä kaikesta sellaisesta eroon, joka erottaa Jumalasta. Epäonnistumisia tulee, mutta Jeesuksen sovitustyö kantaa ne. 'Seitsemästi vanhurskas lankeaa, mutta nousee jälleen'. (Sananl. 24:16) Jeesukseen Kristukseen ja hänen sovitustyöhönsä aidosti luottamalla et ainoastaan saa kaikkia syntejäsi anteeksi, vaan saat ottaa vastaan Jumalan lapseuden, johon kuuluu valtavasti ihania juttuja.

Tää on hei ilosanoma!

Joh. 3:16
"Sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut, että hän antoi ainokaisen Poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, hukkuisi, 
vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä."

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
P.S.
Kirjoituksessani en ottanut esiin kaikkea sitä kamaluutta, jota Jeesus sai kokea matkallaan kohti kuolemaa, mutta siinä on ainakin jotain. Alla olevista lähteistä saa lisätietoa jos haluaa. Joitakin saattaa myös ihmetyttää tämä kuoleman tarkka kuvaileminen. Mutta on tärkeää ymmärtää, mitä Jeesus kävi läpi, jotta voi ymmärtää yhä syvemmin hänen voimalllsen rakkautensa meitä kohtaan. Sillä hän oli valmis kärsimään brutaalilla tavalla, jotta meillä olisi elämä. Niin paljon hän rakastaa meitä. 

Jos muuten tulit uskoon, niin kannattaa hakeutua rukoillen johonkin tervehenkiseen seurakuntayhteyteen, jotta saisit otettua ensimmäiset uskonelämän askeleet, kuten kasteen!

Lähteet:
http://bibelfokus.se/fi/node/269
http://www.kotipetripaavola.com/ristiinnaulitseminen.html#5
http://raamattu.uskonkirjat.net/servlet/biblesite.Bible

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Immanuel ylitti uutiskynnyksen

Juha Tapio - "Kanssasi Sun" soinnut ja sanat

Kirja-arvostelu: Nicky Cruz - "Juokse poika juokse"