Kirja-arvostelu: Nicky Cruz - "Juokse poika juokse"

Luin hiljattain Nicky Cruzin kirjoittaman kirjan "Juokse poika juokse", josta on muodostunut aikojen saatossa etenkin kristillisen kirjallisuuden iso klassikko. Kirjasta saa irti muutakin kuin vain sivuja, vaikka lukija ei olisikaan itse vakaumuksellinen kristitty. Uskallankin suositella kirjaa ihan jokaiselle. Tämä kirja ansaitsee tulla luetuksi elämäsi aikana ainakin kerran.

Kirja perustuu tositapahtumiin - tämä on lause, joka saa aina omat korvani auki - ja sijoittuu 1960-luvun New Yorkiin. Kirjassa Nicky pui kohta kohdalta omaa vaiherikasta elämäänsä. Hän kertoo, kuinka ajautui mukaan jengitoimintaan ja sitä kautta rikollisuuteen, seksuaaliseen moraalittomuuteen ja ylipäätään pimeyteen. Nicky päätyi lopulta myös 60-luvun New Yorkin pahamaineisimman jengin johtajaksi. Itse olen kuullut Nickyn tarinasta aikaisemminkin hiukan, mutta vasta luettuani kirjan aloin ymmärtämään, kuinka syvällä pahuudessa hän oli, ja kuinka synkkää tuon ajan jengimaailma saattoi olla.

Kaikki alkaa kuitenkin muuttua, kun ruipelo pastori alkaa saarnaamaan Jeesuksen rakkaudesta - eikä vain saarnaa vaan elää tuota rakkautta. Tämän ruipelon saarnamiehen nimi oli David Wilkerson ja hänen teot todella jäi historiaan huumeorjien, prostituoitujen ja jenginuorien auttajana. Jäljet eivät ole tosin vain historiassa: vielä nykyäänkin toimii yli 1200 Teen Challenge -nimistä hoitolaa ympäri maailmaa. Kun ensimmäinen Teen Challenge -hoitokeskus perustettiin Wilkersonin toimesta New Yorkiin, hän tuskin aavisti, kuinka hedelmällinen työmuoto vielä olisi.

Nickyn tarina on karu, mutta sillä on kaunis päätös. Siitä löytyy niin katkeraa kostoa kuin voimallista rakkauttakin. Kirjassa on kohtauksia, jotka saavat todella toivomaan, ettei niitä olisi ikinä tapahtunut. Kirjaa ei ole kirjoitettu kaunistellen vaan Nicky ilmaisee asiat ja tapahtumat yhtään häpeilemättä sitä, mitä hän on joskus ollut. Tarina on sykähdyttävä ja se alkaa punoutua kohti päämääräänsä heti alusta asti kauniilla, mutta yksinkertaisella tavalla.

Nicky Cruzin kääntymystarina on vain yksi pisara siinä kääntymystarinoiden valtameressä, joita etenkin 1900- ja 2000-luku on tuonut tullessaan. Monet Nickyn kaltaiset nuoret ovat päässeet eroon heitä orjuuttavista synneistä, aineista, peloista ja rikollisuudesta vain Kristuksen rakkauden tähden.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Immanuel ylitti uutiskynnyksen

Juha Tapio - "Kanssasi Sun" soinnut ja sanat