"Hänen hikensä vuoti maahan veripisaroiden tavoin"

Luukkaan evankeliumissa on hyvin mielenkiintoinen kohta, joka varmasti mietityttää, jos sitä lukee ajatuksella. Kyseinen Raamatunkohta vaikuttaa aluksi hieman pölhöltä kuvaukselta, mutta on todellisuudessa jotain aivan muuta.

"Jeesus lähti kaupungista ja meni tapansa mukaan Öljymäelle. Opetuslapset seurasivat häntä. Tultuaan sinne Jeesus sanoi heille: 'Rukoilkaa, ettette joutuisis kiusaukseen. Itse häne meni vähän edemmäs, kivenheiton päähän, polvistui ja rukoili: 'Isä, jos tahdot, niin ota tämä malja minulta pois. Mutta älköön toteutuko minun tahtoni vaan sinun.' Silloin taivaasta ilmestyi enkeli, joka vahvisti häntä. Suuressa tuskassaan Jeesus rukoili yhä kiihkeämmin, niin että hänen hikensä vuoti maahan veripisaroiden tavoin.´(Luuk. 22:39-44)

Jeesus tiesi, että hänen aikansa oli tullut. Jeesus tiesi, minkälainen tuska ja kärsimys häntä odottaa tuona yönä. Jeesus tiesi, että hän tulee kantamaan koko maailman synnit ja joutuu eroon Isästään. Jeesuksen tietoisuus näistä häntä odottavista hirveyksistä sai hänet kokemaan äärimmäistä henkistä kipua. Luukas kertoo, että Jeesuksen hiki "vuoti maahan veripisaroiden tavoin." Kyseessä on aito lääketieteellinen ilmiö, jota kutsutaan nimellä hematidrosis (tunnetaan myös nimellä verihikoilu)Kyseessä on todella harvinainen olotila, joka voi tulla vain hyvin kovaa henkistä kipua kokevalle ihmiselle.  Hien mukana kulkeutuu hieman verta, kun ihon pinnalla olevien miljoonien hikirauhasten pienet verisuonet rikkoontuvat elimistön vapauttamien kemikaalien ansiosta. Lisää voit tutkia tästä ilmiöstä vaikkapa googlettamalla. Verihikoilu aiheuttaa sen, että ihosta tulee kauttaaltaan hyvin kosketusarka. Vain hetki tämän verihikoilun jälkeen Jeesusta ruoskittiin roomalaiseen tapaan eli hyvin brutaalisti. Jotkut ristiinnaulitsemiseen tuomitut kuolivat jo ruoskinnan aikana. Tämä johtui siitä, että ruoskassa oli teräviä metallin ja luun palasia. Joskus jopa myös lasin palasia. Ja Jeesus tunsi tämän ruoskinnasta aiheutuneen kivun vielä moninkertaisena.


Jeesus siis kävi Getsemanessa hyvin kovan henkisen tuskan, joka ilmentyi verihikoiluna. Kyseessä on niin harvinainen tapahtuma, että sitä tuskin tiedettiin vielä 2000 vuotta sitten. Jeesus pelkäsi, ei vain siksi, että hän joutuisi kokemaan erittäin kovaa fyysistä kipua roomalaisten toimesta vaan myös siksi, että hän tulisi kyseisenä yönä kantamaan kaikkien ihmisten synnit. Myös sinun :) 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Immanuel ylitti uutiskynnyksen

Juha Tapio - "Kanssasi Sun" soinnut ja sanat

Kirja-arvostelu: Nicky Cruz - "Juokse poika juokse"