Teistinen evoluutio

Teistinen evoluutio tarkoittaa näkemystä, jonka mukaan ihminen on kehittynyt evoluution seurauksena, mutta Jumala on pistänyt evoluution käyntiin. Tällainen ajattelumalli ei vain sovi yhteen Raamatun kanssa. Tässä pienessä kirjoituksessa pohdin evoluutiota vain ja ainoastaan Raamatun valossa.

En usko, että kukaan ihminen on päätynyt kannattamaan (makro)evoluutiota pelkästään lukemalla Raamattua. Raamattu antaa hyvin selkeän kertomuksen siitä, kuinka maailma luotiin. Yleensä Darwinin evoluutioon aletaan uskomaan siinä vaiheessa, kun sitä koulussa opetetaan (eli pahimmillaan jo ala-asteelta lähtien.) Jos Raamattu ei tue evoluutioteoriaa, ei kristitynkään pitäisi siihen perustaa uskomustaan. Toki kristitty saa ja on jopa suositeltavaa tutkia mahdollisia vaihtoehtoja luomisopille. Monesti evoluutioteoriaan uskotaan sen pahemmin perehtymättä niihin mekanismeihin, mitä siltä vaadittaisiin ja aukkoihin, mitä se ei ole täyttänyt.

Luomiskertomuksessa Jumalan kerrotaan luoneen maailman eläimet kukin lajinsa mukaan. Jumala loi samalla rysäyksellä siivekkäiden lajit ja vedessä elävät lajit (1. Moos. 1:22). Jumala teki myös "villieläimet, karjaeläimet ja erilaiset pikkueläimet, kaikki eläinten lajit." (1. Moos. 1:25). Raamatussa korostetaan sitä, kuinka jokainen eläin tehtiin lajinsa mukaan. Kuudentena päivänä luotiin ihminen Jumalan kuvaksi. Täytyy myös huomata, että Raamatun alkulehdillä sanotaan: "Ja Jumala katsoi kaikkea tekemäänsä, ja kaikki oli hyvää." Evoluutio vaatii sitä, että heikommat yksilöt joutuvat kuolemaan ja vahvemmat jäävät elämään. Evoluutio vaatii luonnonvalintaa eli sitä, että heikommat "karsiutuvat pois". Koska evoluutio ei voi toimia ilman luonnonvalintaa, silloinhan pahaa olisi ollut maailmassa jo ennen syntiinlankeemusta! Jos siis Jumala olisi käynnistänyt evoluution, hänen mielestään hyvää olisi ollut kaikki se raakuus, mitä evoluutioon vaaditaan.

Jos syntiinlankeemus ei ole historiallinen tapahtuma, koko kristinusko murenee. Mitä varten Jeesus tuli maanpäälle kuolemaan meidän puolestamme ristillä? Eikö syntejemme? Eikö ihminen langennut syntiin ja juuri tämän takia Jeesuksen piti pelastaa meidät? Jos ihminen ei ole ikinä langennut syntiin, vaan synti on aina ollut elämän keskiössä, Jumalasta saa melko jakomielitautisen kuvan. Hän siis olisi luonut ihmisen sattuman kautta, kuin heittäen noppaa miljoonia vuosia siten, että kuolema on aina ollut osallisena elämässä. Tämän jälkeen hän vielä tulee maanpäälle ja pelastaa meidät synnistä, vaikka itse on synnin asettanut elämän keskiöön alusta lähtien. Eikö tällaisesta Jumalasta muka sinulle tule mieleen hieman jakomielitautinen persoona?

Onko luomiskertomus otettava kirjaimellisesti?
Koko luomiskertomusta ei välttämättä tarvitse tulkita kirjaimellisesti. On kuitenkin joitain asioita, joista on pidettävä kiinni, jotta koko Raamattu ei murene. Näitä ovat erityisesti se, että syntiinlankeemus on oikeasti historiallinen tapahtuma eikä pelkkä symbolinen kirjoitus ja se, että Jumala on luonut ihmisen. Jopa Jeesuksen voidaan sanoa pitäneen luomiskertomusta kirjaimellisena ainakin ihmisen luonnin osalta. Hän totesi: "Jo luomakunnan alussa Jumala loi ihmisen mieheksi ja naiseksi." Jeesus siis sanoo, että ihminen luotiin alussa, kun nykyisen evoluutioteorian mukaan ihminen on ollu vain hyvin pienen hetken maapallolla. Tämä kommentti antaa kuvan siitä, että Jeesus ei olisi kannattanut evoluutioteoriaa, jos sellainen olisi vastaan tullut.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Immanuel ylitti uutiskynnyksen

Juha Tapio - "Kanssasi Sun" soinnut ja sanat

Kirja-arvostelu: Nicky Cruz - "Juokse poika juokse"