Rippileirin yölliset keskustelut: Mitä on täysillä eläminen?


Rippileirillä isoilu ohi ja väsymys on iso. Riparilaiset olivat... Noh, luovia. Opin, että patjan alle kannattaa katsoa aina ennen nukkumaanmenoa (ilmapallot). Opin myös, että käsidesipullo ja tulitikut eivät saa olla lähellä toisiaan, jos riparilaiset ovat lähettyvillä. Myöskin tikat saattavat aiheuttaa suuria vaaratilanteita (etenkin, jos niillä heitellään toisia). Käytiinpä siinä terveyskeskuksessakin pari kertaa.

Pikkuiset konstailivat perinteiseen tyyliin ja väsymys on siitä syystä melko iso. Kaikesta huolimatta nautin rippileiristä paljon. Ryhmä oli erittäin osallistuva ja toimelias, ja kuolemani oli naurun kautta lähempänä kuin tikkojen tai tulen ansiosta. Kävinpä siinä myös erittäin mielenkiintoisia keskusteluja riparilaisten kanssa, joista erityisesti jäi mieleen eräs yöllinen lausahdus ystäväni suusta.

Olimme pienen poikajoukkion kanssa juuri keskustelleet kristinuskosta ja siitä, mitä kukin ajattelee siitä, kun eräs pojista lausui näin: "Mun mielestä elämä pitää elää täysillä, koska ikinä ei voi varmasti tietää, et se mihin uskoo, on oikeesti totta." Ylläolevan lauseen taakse kätkeytyy selkeästi sanomaton lause. Tämä lause sisältää käsityksen siitä, että kristityn elämä on tylsää sääntöjen noudattamista, joka rajoittaa elämistä.

Olen erittäin samaa mieltä siitä, että elämä täytyy elää täysillä. Se kohta, missä näkemykseni eroaa on käsitteen "täysillä eläminen" sisällön määrittelyssä. Uskon näet, että ihminen voi elää täysillä vasta tuntiessaan Jeesuksen. Kristinuskossa kun ei ole kyse siitä, mitä lakeja me ihmiset noudatetaan eikä siitä, kuinka pyhästi me käyttäydytään. Kristinuskon kulmakivi ei ole meidän ihmisten teot tai lain noudattaminen. Ei. Kristinuskon kulmakivi on Jeesus Kristus (Ps. 118:22, Ap.t. 4:10-11, Matt. 21:42). Kristinuskoa voisi sanoa jopa helpoksi uskonnoksi. Kaikki, mitä pitää noudattaa sisältyy tähän yhteen kaksiosaiseen käskyyn: "Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi. Tämä on käskyistä suurin ja tärkein. Toinen yhtä tärkeä on tämä: ‘Rakasta lähimmäistäsi niinkuin itseäsi’. Näiden kahden käskyn varassa ovat laki ja profeetat." (Matt. 22:37-40).

Mielestäni elämä voidaan elää täysillä vasta sitten, kun ihmisellä on toivo iankaikkisesta elämästä kuoleman jälkeen, rakkaus täydellisen rakastavaa Jumalaa kohtaan ja usko siihen, että kaikki synnit on sovitettu. Ilman oletusta Täydellisestä Jumalasta koko elämän rikkaus ei voi päästä kukkaan. Ihminen saattaa ajatella, että Jumalaa ei ole, mutta toimii silti siten kuin Hän olisi. Jokaisella meistä on taipumus ajatella elämänsä tarkoituksenmukaiseksi ja jokaisella meistä on tietoisuus hyvästä ja pahasta. Ateisti voi toki ajatella elävänsä tarkoituksenmukaista elämää ja kuvitella, että omaa jotenkin korkeamman moraalisen suuruuden kuin muut lajit, mutta ateismi maailmankatsomuksena ei oikeuta tällaiseen ajatteluun. Elämä voi olla mielekästä vasta silloin, kun kaiken taustalla vaikuttaa Iankaikkinen ja täydellisen rakastava Jumala. Moraalinen ulottuvuus on mahdollista vain silloin, jos pohjana on objektiivinen moraalinen totuus ja tällaista totuutta ei voi olla ilman Luojaa (Tätä aihetta olen sivunnut löyhästi kirjoituksessani ).


Minun käsitykseni täysillä elämisestä sisältää ajatuksen paljon pidemmälle kuin vain seuraavaan viikonloppuun. Rehellisesti sanottuna nautin siitä tietoisuudesta, joka valtaa minut joka aamu herätessäni: olen matkalla taivaaseen, ja mitä tahansa tänään tapahtuukin, itse Kaikkivaltias on minun tukenani. "Jos Jumala on meidän puolellamme, kuka voi olla meitä vastaan?" (Room. 8:31). Niin, kuka?

Kristityn elämä ei ole vain toivossa elämistä (vaikka "toivossa onkin hyvä elää"). Kristitty vahvistuu polkunsa oikeudesta Jumalan ihmeellisen vuorovaikutuksen kautta. Kristitylle ei edes parantumaton sairaus ole este; "Yhden ja saman Hengen voimasta toinen saa kyvyn jakaa viisautta, toinen kyvyn jakaa tietoa, toiselle sama Henki suo uskon voiman, toiselle parantamisen lahjan - -" (1. Kor. 12:8-9) Jumalalla on siis valta ottaa jopa sairaudet kristityiltä pois, jos Hän näkee sen hyväksi! Tämä kohta ei ole vain sanalätinää vaan totisinta totta.

Kristinusko on ainoa maailmankatsomus, joka antaa todella vastauksen "järjen vaatimuksiin ja sielun kaipaukseen", William Lane Craigia referoiden. Jeesus on nimi, joka saa yhä uudelleen ja uudelleen, mitä erilaisimmat ihmiset polvilleen. Jeesus on ainoa, joka muuttaa synkimmänkin elämän parempaan. Entisen Saatananpalvojan (nykyisen kristityn) sanoja löyhästi referoiden, kun hän oli ollut uskossa muutaman viikon: vaihtaisin koko elämäni näihin viikkoihin, mitä olen nyt kristittynä saanut kokea.
Tämä ystäväni oli elänyt elämänsä aistillisesti hyvin "täysillä",

Mutta vasta kohdatessaan Kristuksen rakkauden hän tajusi, mitä on elää täysillä.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tommin tarina - Saatananpalvojasta Kristuksen omaksi

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Immanuel ylitti uutiskynnyksen

Juha Tapio - "Kanssasi Sun" soinnut ja sanat

Kirja-arvostelu: Nicky Cruz - "Juokse poika juokse"