Papyrusteksti "Jeesuksen vaimo" on räikeä väärennös!

Iltalehti uutisoi (Keskiviikkona 19.9.2012 klo 06.02) sensaationhakuisesti papyrustekstistä, jonka 
"uskotaan vielä horjuttavan kristillistä maailmaa." Syy, jonka takia tämä papyruksen pala ponnahti 
juorulehtien otsikoihin johtui sen sisällöstä. Kuluneesta papyrusliuskasta on erotettavissa nimittäin 
nämä sanat: "Jeesus sanoi heille: Vaimoni - -" Kaupan päälle liuskassa nimetään myös henkilö 
nimeltä Maria ja tästähän jokainen vetää tietenkin ensimmäisenä johtopäätöksen, että kyseessä on 
Magdalan Maria. Jeesusta ja Mariaa on kyllä yritetty parittaa jo pitkään. 

Eipä onnistuttu vieläkään.

Näitä Jeesuksen ja Marian paritusyrityksiä löytyy kyllä paljon, kun vain penkoo historiaa. Jokainen varmasti muistaa Da Vinci -koodin paritusyrityksen. Toivottavasti kukaan ei - ainakaan enää - oikeasti usko siihen. Jostain syystä gnostilaiset opit edelleen elää ja voi hyvin täällä Telluksellamme.


"Jeesuksen vaimo" -papyrus
Jo "Jeesuksen vaimo" -tekstin alkuperä on hyvin hämärä. Kyseessähän ei siis ole arkeologinen löytö vaan se on lahjoitettu Harvardin yliopiston tutkija Karen Kingille tutkimuskäyttöön. Lahjoittaja ei ole halunnut nimeään julkisuuteen. Lahjoituksien joukossa tuli myös muita fragmentteja, joista yksi oli koptinkielinen Johanneksen evankeliumi, joka onkin yllätyksellisen merkittävässä osassa "Jeesuksen vaimon" romahtamiseen.

Tohtori Christian Askeland"Hiljattain vilkaistessani Karen Kingin koptinkielistä Johanneksen evankeliumin fragmenttia huomasin välittömästi jotain aivan selvästi. Kirjoitusväline, muste ja käsiala olivat samat kuin Jeesuksen vaimon evankeliumi –fragmentissa. Lisäksi tapa, jolla ne oli luotu oli aivan sama." 


Askeland huomasi myös muuta: "- - huomasin lopulta, että väärentäjä oli selvästi kopioinut sen (Johanneksen evankeliumin fragmentin) Herbert Thompsonin vuonna 1924 julkaistusta Codex Qau editiosta. Jopa rivit katkeavat Johanneksen evankeliumin fragmentissa täsmälleen samasta kohdasta kuin Codex Qau – tilastollisesti epätodennäköistä mikäli se olisi aito."



Johanneksen evankeliumin fragmentti (väärennös)
Johanneksen evankeliumin fragmentin teksti on vielä tehty siten, että eräässä kohtaa teksti kulkee papyruksessa olevan suuren reiän ympäri. N-kirjain on selkeästi kirjoitettu pienemmällä tekstillä juuri reiän kohdalla kuin muut kirjaimet. Väärennös on siis tehty valmiiseen papyrukseen. Papyrus siis varmasti onkin aito ja sen alkuperä on yli tuhannen vuoden takana. Sisältö ei sitä kuitenkaan ole vaan teksti on kirjoitettu papyrusliuskaan myöhemmin. Aivan samoin kuin "Jeesuksen vaimo" -papyrus on aito papyrus 600-800-luvulta, mutta itse teksti ei ole aito vaan se on kirjoitettu 2000 -luvulla







Kuin tilaustyötä
"Jeesuksen vaimo" -papyrus oli kuin tilaustyötä monella tapaa. Aikaisemman kohun Jeesuksen siviilisäädystä sai aikaan apokryfinen Filippoksen evankeliumi, jossa mainitaan, että Maria oli Jeesuksen kumppani. Tästä kuitenkin huomautettiin saman tien, että "kumppani" koptinkielellä tarkoittaa ennemminkin matkakumppania tai vastaavaa. Sen sijaan, jos Filippoksen evankeliumissa olisi lukenut "shime", se olisi tarkoittanut nimenomaan ja ainoastaan vaimoa. Seuraavaksi tuleekin nimettömältä lahjoittajalta papyrus, jossa käytetään juuri tätä "shime" ilmaisua. Sattumaa?
Ällistyttävää on myös se, että kirjoituksesta on säilynyt vain yksi fragmentti ja tämä onkin sattumoisin sellainen, missä on kaikkein jännittävimmät väitökset ja mikä on varma uutispommi.

Väärentäjän lähteenä pdf-tiedosto

Askeland kuvailee, miten monet koptinkielen asiantuntijat huomasivat Jeesuksen vaimo -papyruksessa olevien useiden katkelmien löytyvän tismalleen samanlaisena Tuomaan evankeliumista, joka löytyy pdf:nä internetistä. Väärentäjä oli myös huomaamattaan tehnyt hyvin kohtalokkaan virheen: hän oli kopioinut myös kirjoitusvirheen tekstiinsä.  "Ajatus, että molemmat tekstit voisivat sisältää täsmälleen saman typografisen virheen - ja juuri tällaisen typografisen virheen - on tilastollisesti äärimmäisen epätodennäköistä", Askeland summaa.  

Loppusanat

Tällaiset löydökset eivät horjuta millään tavalla kristillisä uskoa, vaikka ne osoittautuisivatkin aidoiksi. Aika on kuitenkin näyttänyt, että monet sensaationhakuiset tekstit Jeesuksesta on todettu väärennöksiksi. Raamattu omaa edelleen varhaisimmat ja luotettavimmat lähteet Jeesuksen historiasta. Kristittynä minkäänlaisia arkeologisia löytöjä ei tule pelätä. On vain mielenkiintoista nähdä, kuinka jokainen löytynyt teksti osoittautuu myöhemmäksi tuotannoksi kuin evankeliumit ja toiset osoittautuvat väärennöksiksi. Jos tämä "Jeesuksen vaimo" -teksti olisi aito (mitä se ei missään nimessä ole) ei se horjuttaisi edes historiallista Jeesusta mihinkään suuntaan, saatika sitten uskonnollista Jeesusta. Edelleenkin suurempi aineisto tukee sitä historiallista Jeesusta, joka yleisesti tunnetaan: rakastavaa, lämmintä, oikeudenmukaista ja - siviilisäädyltään naimatonta Jeesusta.

Koskahan seuraava paritusyritys iskee...





Aiheeseen liittyvää:
mtv: "Amerikkalaistutkija: Kohuttu Jeesus-papyrus sittenkin väärennös"
Marc Goodacren blogi
Pasi Turusen blogi: "'Jeesuksen vaimo' romahti! - Kohuttu papurysteksti on väärennös!"
Seurakuntalainen: "Asiantuntija: Jeesuksen vaimoon viittaava papyrus väärennös"

Kommentit

  1. Kunnioitettava ja (jopa... - en mina pelkää sitä sanaa ollenkaan) RAKAS Ystäväni, Miika!

    Voisitkös vaikka edes kuinka pitkän mietiskelyajan tahansa jälkeen vastamaan minulle seuraavan kysymykseen:

    "Miksi Kristuksella ei olisi oikeutta tavallisen personaliseen, eli - ihmisille typilliseen ihmissuhteeseen, eli RAKKAUDEEN...?"

    Niin - MIKSI EI...~?!

    Terveisin - t. Stefan


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Stefan! Hyvä kysymys, vastaan siihen vielä :)

      Poista
    2. Hei Stefan! Vähän on tässä ollut kiireitä, joten vastaukseni ei ollut nopein mahdollinen.

      Uskon, että Kristus tiesi mitä teki, koska ei alkanut seurustella jonkin naispuolisen henkilön kanssa ollessaan maapäällä. Kristuksen rakkaus on rajoittamatonta ja Hän rakastaa kyllä jokaista ihmistä suunnattoman paljon. Jeesus haluaa myös luoda jokaiseen ihmiseen henkilökohtaisen suhteen, joka perustuu rakkauteen. Jeesus ei kuitenkaan ole ikinä sotkenut tähän rakkauteen lihallisia asioita. Mielestäni olisi aika epäilyttävää, jos itse Jumala olisi alkanut seurustella jonkin tavallisen ihmisen kanssa. Yhtäältä tämä olisi saattanut aiheuttaa huomattavasti kateutta toisissa naisissa ja toisaalta tämä olisi voinut johtaa jonkinlaiseen kulttiin, jossa yritetään tavoittaa Jeesuksen seksuaalista läheisyyttä. Mielestäni Jeesuksen rakkaudesta muuttuisi epätasa-arvoinen, jos hän olisi seurustellut jonkin naisen kanssa.

      Yksi näkökanta on myös, ettei Jeesuksella voinut olla parisuhdetta, koska Raamatussa verrataan Kristuksen seurakuntaa morsiameen (Efesolaiskirje 5:25–32, Ilmestyskirja 19:7).

      Myöskin, jos Jeesus olisi seurustellut, olisi se ollut omiaan viemään eteenpäin sitä harhakäsitystä, jonka jo Dan Brown saattoi alulle, että Jeesuksella olisi perillisiä.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Immanuel ylitti uutiskynnyksen

Juha Tapio - "Kanssasi Sun" soinnut ja sanat

Kirja-arvostelu: Nicky Cruz - "Juokse poika juokse"